Proiectul balnear al Bucurestiului dat uitarii

Poate pentru unii pare incredibil, dar in Bucuresti sunt ape termale cu proprietati similare cu cele de la Baile Herculane. In nordul Capitalei a functionat incepand cu anii ’80 singurul bazin cu apa termala care era pompata de la o adancime de 3.000 de metri. Bazinul se afla in spatele Casei Presei si era gestionat de compania Foradex. Aici erau tratati, sub stricta supraveghere medicala, cei care sufereau de anumite afectiuni medicale. Pe langa bazin mai existau dusuri, garderobe, cabinete medicale si cazi pentru tratamente speciale, sauna si sala de fitness. Din pacate acest mic complex balnear este abandonat la ora actuala dupa ce Foradex a suferit, in anul 2008, o privatizare destul de dubioasa. Din strand nu se mai vad acum decat cateva mici baraci si bazinul gol, partial distrus.

In anul 1981, in urma unor forari, s-a descoperit ca in subsolul orasului se afla mai multe izvoare cu apa geotermala care ajunge la temperatura de 40 de grade Celsius. In nordul Bucurestiului pana la Snagov sunt de asemeni astfel de izvoare, unde temperatura creste pana la 90 de grade. Se spune ca Ceausescu isi incalzea vila de la Snagov cu aceasta apa geotermala.

complexbalnear.jpg

Conform datelor furnizate, in urma analizelor facute de Institutul National de Balneologie si Balneoclimatologie, apa din aceste izvoare are proprietati similare cu cele de la Mangalia, Baile Felix si Herculane. Bolile care pot fi tratate cu apa acestor izvoare sunt reumatismul, ischemia periferica, astmul bronsic, boli ale pielii, afectiuni vasculare, etc.
Aceasta apa are un continut crescut de hidrogen sulfurat, indicat mai ales afectiunilor reumatismale si ale aparatului locomotor.

Ceausescu planuia in anii ’80 sa exploateze aceste izvoare si sa incalzeasca Otopeniul cu apa termala, numai ca aceasta fiind extrem de bogata in minerale, a facut imposibil de pus in practica ideea, din cauza riscului depunerii oxizilor si sarurilor pe conducte si schimbatoarele de caldura.

Pe de alta parte tehnologia a progresat iar exploatarea unui astfel de zacamant cu scop energetic ar putea fi posibila acum. O locuinta incalzita cu apa geotermala ar avea si o regie mult mai ieftina, cheltuiala pentru apa calda si incalzire putand sa scada cu pana la 50%.

O statiune balneara in Bucuresti ar fi benefica nu numai pentru sanatatea oamenilor dar si pentru economia orasului. Capitala ar putea deveni cu adevarat punct de interes turistic care ar aduce investitii si ar crea mii de locuri de munca.

apetermale.jpg

In prezent exista un proiect de amenajare a unui centru balnear, dar acesta este uitat pe undeva printr-un sertar. Proiectul prevedea un spatiu de cazare de 300 de paturi si capacitatea de tratament pentru 500 de oameni in fiecare zi.

Elena Udrea, pe vremea cand era ministrul Turismului, ar fi vrut sa construiasca un centru balnear in nordul Capitalei, dar Foradex, proprietara terenului, si-a cerut insolventa in 2009, an in care peste 89% din companie era detinuta de o firma cipriota.

Subiectul a fost reluat in 2011 de Maria Grapini in perioada mandatului de ministru al Turismului. Grapini dorea la vremea respectiva sa colaboreze cu Sorin Oprescu pentru proiectul balnear al Bucurestiului.

Din pacate, pana la ora actuala, nu s-a facut nimic, binele si interesul public este lasat deoparte de cei care sunt reponsabili in aceasta chestiune. In privinta centrului balnear din nordul Capitalei nu mai spune nimeni nimic, iar toate initiativele s-au redus numai la simple declaratii, fara o actiune clara pentru limpezirea, macar, a situatiei proprietatii pe care s-a aflat strandul Foradex.

 
12
Kudos
 
12
Kudos

Now read this

Bucurestiul, fruntas in topul celor mai accesibile orase

In timp ce, pentru multi locuitori, Capitala a devenit un loc sufocant, altii se uita cu jind la frumosul Bucuresti si isi imagineaza ca acesta este unul dintre cele mai accesibile orase in care iti poti duce traiul de zi cu zi. Conform... Continue →